La història de la representació audiovisual del cinema
The Great Train Robbery
Edwin S. Porter, 1903
I'm a title. Click me and tell your visitors about your video.
The Great Train Robbery és considerat el primer western, i una de les primeres películes amb una estructura narrativa tan completa -pioner en la estructra d'edició paral·lela-. Conta amb 3 actes i un total de 14 escenes, de les quals trobem accions violentes en 7 de les 14. Si bé la representació d'aquesta no es molt gràfica, es pot dir que inunda tota la narració. Trets, cops, i explosions es succeeixen en una película que pot semblar simple en ulls moderns, però que apareix en una época en que es considera com a quelcom trepidant. No es pot negar que té un ritme més accelerat que molts films coetanis.
S'instaura ja en aquest curt de nomes 12 minuts alguns estereotips de tot el gènere. Entre ells, destaca, com ja hem comentat, l'ús narratiu de la violència, que apareix com una eina en mans tant dels dolents, els bandits, com dels bons. Aquesta sensació que associem al western de ser una terra sense justícia ni llei ja s'inicia aquí. La pistola es troba a les mans de tothom i qui dispara abans te l'última paraula. Això crea un aura de tensió constant durant tot el metratge que veurem en els seguents exemples.
A nivell tecnològic, cal dir que els avenços del moment no permeten una mostra molt explícita de la violència. Primer per que la qualitat del video en aquell moment encara havia d'evolucionar molt per poder captar les coses de forma idéntica a la realitat. Per altre banda, en quant els efectes especials, s'usen algunes tècniques per mostrar aquesta violència que si be avui no serien del tot vàlides, ja que som un públic més madur, en el seu moment històric apuntaven al màxim realisme. Sempre que una pistola es disparada veiem una bola de fum sortint del canó d'aquesta. A més, en aquesta versió, el fum es pintat de varis colors, tot i que això no apareix en totes les versions. El cas de més rellevancia que observem es quan un dels bandits apallisa a un home i llavors el tira dalt aball del sostre del tren. Quan el colpeja, el seu cap queda amagat darrere de un piló, i quan el llença al terra podem observar clarament que el ue tira és un ninot. Si be això és obvi per nosaltres, com ja hem dit, es clar que en la época era un intent de realisme representatiu, cru, i directe.
Ens trobem amb un film que devant de un públic del més ingenu i innocent no te por de ser el més realista i agresiu posible, aprofitant totes les eines del moment per establir les bases morals de un dels géneres més tractats de la història.

Idees Bàsiques
Instaura l'ús narratiu de la violència.
Estableix els primers estereotips del gènere.
Realisme per a un públic més ingenu.